Меню

І Н С Т Р У К Ц І Я з охорони праці для працівників харчоблоку (кухар, мийник посуду, буфетник, кухар на роздачі страв, працівник харчоблоку)

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Наказом _______________________

(посада керівника і

_____________________________

найменування закладу)

_________________ № _________

(число, місяць, рік)

І Н С Т Р У К Ц І Я № _____

з охорони праці для працівників харчоблоку

(кухар, мийник посуду, буфетник, кухар на роздачі страв, працівник харчоблоку)

   1 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

   1.1 На робочому місці працівників харчоблоків існують такі небезпечності:

   - ураження електрострумом;

   - опік від гарячої плити, сковороди, від гарячих страв тощо;

   - падіння на слизькій, нерівній підлозі;

   - порізи ножем при обробці овочів та інших продуктів.

Floppy-DiskІОП працівників харчоблоку 2.doc

    

   1.2 На кожному робочому місці обладнаному механізмами повинна бути інструкція щодо безпечної експлуатації їх.

   1.3 Не виконання цієї інструкції тягне за собою відповідальність відповідно до чинного законодавства.

   2. ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ

   2.1. Одягти спецодяг, вимити руки.

   2.2. Волосся заправити під ковпак, косинку.

   2.3. Необхідно перевірити:

   - наявність тяги в вентиляційний системі;

   - справність всього електромеханічного обладнання, ріжучого та іншого інструменту;

   - готовність обладнання до роботи (котли, сковороди, жарочні шафи тощо), а саме правильність встановлення граничних значень тиску в пароводяній рубашці по манометру;

   - справність блокуючих пристроїв, приладів автоматики;

   - наявність та справність заземлюючого пристрою;

   - справність прижимних пружин дверцят жарочної шафи та пекарних камер теплового обладнання;

   - наявність та цілість поручнів, величину деформації, відсутність тріщин на поверхні конфорок плит, мармитів.

   2.4. Забезпечити вільні проходи біля кухонного обладнання та окремих робочих місць.

   2.5. При виявленні недоліків з техніки безпеки, несправностей обладнання, необхідно терміново поставити до відома безпосереднього керівника.

   2.6. Необхідно суворо дотримуватись вимог правил безпечної експлуатації механізмів обладнання та користування гострими інструментами.

    

   3. ПІД ЧАС РОБОТИ

   3.1. Працювати дозволяється тільки на справному обладнанні, після попереднього навчання та ознайомлення з інструкцією з техніки безпеки при експлуатації його.

   3.2. При роботі на обладнанні, механізмах необхідно оберігатися рухомих частин машин що обертаються. Не доторкатися до них руками під час роботи механізму.

   3.3. Забороняється залишати електромеханічне обладнання ввімкненим у разі:

   - відлучки з робочого місця, навіть на короткий час;

   - вимкнення електроенергії в мережі;

   - загорання обмотки електродвигуна;

   - виявлення несправності в машині, інструменті.

   3.4. Забороняється на харчоблоці:

   - відкривати електросилові шафи, електрощитки;

   - залишати робоче місце на сторонніх осіб;

   - працювати на електрообладнанні у разі "пробою" електроструму на корпус;

   - користуватися несправним обладнанням, інструментом;

   - допускати роботу стаціонарних котлів без навантаження;

   - використовувати обладнання для виконання операцій не передбачених інструкцією з експлуатації;

   - приносити та зберігати на харчоблоці легкозаймисті та отруйні речовини;

   - вживати алкогольні напої та наркотичні речовини;

   - ставити під ноги на шляхах переміщення посуд з гарячими стравами тощо;

   - використовувати посуд замість стільців;

   - бігати по харчоблоку;

   - користуватися взуттям без задників, на високих каблуках;

   - користуватися газовою плитою без проходження спеціального навчання та наявності відповідного посвідчення;

   - експлуатувати електрообладнання без занулення (заземлення) його;

   - охолоджувати гарячі поверхні плити, сковороди тощо, водою;

   - залишати неприбраними розлитий на підлогу жир та інші рідини;

   - користуватися несправними, нестійкими дерев'яними решітками;

   - ремонтувати електричну частину кухонного електрообладнання;

   - працювати на обладнанні з несправним манометром;

   - вмикати конфорки електроплити на максимальну потужність без завантаження їх;

   - самовільно переходити з одного робочого місця на друге;

   - приступати до разових робіт без цільового інструктажу.

   3.5. В теплову рубашку електротеплових апаратів слід заливати масло тільки марки вказаної в технічному паспорті на апарат.

   3.6. Відкидні болти електрокотлів слід загвинчувати спочатку передні, потім задні.

   3.7. Каструлі з гарячою водою, стравою заповнені не більше ніж на 30 літрів слід переносити удвох, користуючись при цьому сухими рушниками, кришка повинна бути знятою.

   3.8. Масло із ванки слід зливати з електросковороди після відключення її від електромережі.

   3.9. Напівфабрикати слід класти на розігріту сковороду та листики рухом "від себе".

   3.10. Кришки посуду, що знаходиться на плиті слід відкривати рухом "на себе".

   3.11. Пересувати посуд на плиті слід без ривків та великих зусиль.

   3.12. Необхідно постійно слідкувати за показаннями манометра та у разі перевищення величини тиску в пароводяній рубашці котла, відключити обладнання.

   3.13. Продукти, що смажаться, слід завантажувати в киплячий жир тільки в металевій сітці.

   3.14. При роботі на електрообладнанні необхідно користуватися гумовими діелектричними килимками.

   3.15. У разі нещасного випадку з працівником харчоблоку необхідно надати першу долікарську допомогу та терміново сповістити керівництво закладом.

   3.16. Працювати дозволяється тільки на закріпленому за працівником обладнанні.

   3.17. При користуванні плитами на твердому паливі дотримуватись правил пожежної безпеки.

   3.18. При користуванні газовою плитою дотримуватись правил користування газом.

   3.19. При обслуговуванні електрообладнання (підготовка до роботи, очистка тощо) на пусковий пристрій вивішувати таблички "Не вмикати. Працюють люди."

    

   4. ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ

   4.1. Прибрати своє робоче місце.

   4.2. Прибрати, очистити все обладнання, пристосування, інструменти, які використовувалися протягом робочого дня.

   4.3. Зняти та привести у порядок спецодяг.

    

   5. В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ

   5.1. У разі будь якої аварійної ситуації (відключення електроенергії; порив системи опалення, водогону; виникнення пожежі тощо ) необхідно негайно повідомити керівника закладу та вжити заходів щодо ліквідації причин та наслідків аварійної ситуації.

   5.2. Про аварійну ситуацію також необхідно повідомити відповідні аварійні служби та служби допомоги.

   РОЗРОБЛЕНО:

   Завідуючим харчоблоком_____________________________________________

   (особистий підпис) (прізвище, ініціали)

   УЗГОДЖЕНО:

   Спеціаліст служби охорони праці

   Оздоровчого закладу _________________________________________________

   (особистий підпис) (прізвище, ініціали)

   Інструкцію отримав(ла)

   і з її змістом ознайомлений(на) _______________________________________

   (особистий підпис) (прізвище, ініціали)